Dostupni linkovi

Novinarska nagrada nosila ime nacističkog propagandiste



Nemačko Društvo za Jugoistočnu Evropu, čiji rad finansira Savezno ministarstvo inostranih poslova, godinama je dodeljivalo nagradu za izveštavanje o tom regionu koja je nosila ime prvog predsednika Društva Rudolfa Fogela, novinara koji je u vreme nacizma pisao propagandne tekstove i veličao Adolfa Hitlera.

Nedeljni list "Frankfurter Algemajne Zontagscajtung" (Allgemeine Sonntagszeitung FAS) piše da je Predsedništvo Društva za Jugoistočnu Evropu (SOG) prošlog petka, dan uoči dodeljivanja za ovu godinu, promenilo naziv nagrade, pošto je ovogodišnji dobitnik Andreas Ernst odbio da primi medalju nazvanu po čoveku koji je pisao hvalospeve nacističkom režimu.

Ernst je godinama dopisnik švajcarskog dnevnika "Noje cirher cajtung" (Neue Zuerćer Zeitung) iz Jugoistočne Evrope, sa sedištem u Beogradu.

"Frankfurter algemajne zontagscajtung" navodi kao nesumnjivo da je kasniji predsednik Društva za Jugoistočnu Evropu Fogel, koji je umro 1991. godine, napisao mnogobrojne antisemitske i ratnohuškačke tekstove u duhu nacističke propagande. Fogel ih je, kako navodi nemački nedeljnik, pisao kao "ratni izveštač Minstarstva Rajha za prosvećivanje naroda i propagandu".

U danas objavljenom saopštenju na internet stranici Društva, socijaldemokratski političar Gernot Erler se u ime predsedništva i čitavog Društva za jugopistočnu Evropu
"izvinio što nikada kritički nije preispitan život čoveka po kojem se zvala novinarska nagrada".
XS
SM
MD
LG