Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 15:38 CET

  Hrvatski političari i biskupi iznenađeni odlukom pape

  11.02.2013

  Političari i biskupi Katoličke crkve u Hrvatskoj iznenađeni su iznenadnom današnjom objavom pape Benedikta XVI da se krajem februara povlači s položaja poglavara Rimokatoličke crkve.

  Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je Benedikt XVI odgovorno vodio Katoličku crkvu i svojim porukama širio mir i prijateljstvo među ljudima.

  "Bio je iskren prijatelj Hrvatske i to se videlo i po njegovom zalaganju za članstvo Hrvatske u EU.", rekao je Josipović za Media servis, prenosi portal Indeks.hr.

  Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić smatra da odluka o povlačenju Benedikta XVI "svedoči o visokom stepenu odgovornosti koju papa oseća prema crkvi, svom položaju i prema vernicima".

  I predstavnici Katoličke crkve u Hrvatskoj izrazili su danas iznenađenje odlukom Benedikta XVI.

  Zadarski nadbiskup Želimir Puljić rekao je da je Benedikt XVI veliki papa koji će ostati u sećanju Hrvatima i koji je cenio Hrvatsku.

  Na konferenciji za novinare povodom papine odluke, Puljić je izrazio žaljenje, ali i dodao da je papina odluka i "odraz njegove veličine" jer je korektno rekao da ne može dalje da obavlja dužnost.

  Dubrovački biskup Mate Uzinić rekao je da ga je papina odluka zatekla.
  11 februar/veljača 2013
  11 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.