Subota, 28. novembar/studeni 2015, 21:14 CET

Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu za korupciju

11.02.2013

Bivši ministar obrazovanja Hrvatske Dragan Primorac rekao je danas u nastavku suđenja bivšem stranačkom šefu i premijeru Ivi Sanaderu pred zagrebačkim
Županijskim sudom da nije čuo za "crni fond" Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), dok je bio u vlasti.

Pored Primorca, koji je bio svedok odbrane, danas je svedočio i jedan od preostalih svedoka tužilaštva, Vedran Miše koji je negirao neke delove svog svedočenja iz istrage poput onog da je njegov bivši poslovni partner davao novac Sanaderu u Salcburgu gde je studirao.

U slučaju "Fimi-medija" sutra bi pred Županijskim sudom u Zagrebu trebalo da svedoči i pevačica Nina Badrić. Tužilaštvo, naime, tvrdi da je više hrvatskih pevača dobijalo
novac iz "crnog fonda" HDZ za predizborne nastupe za tu stranku.

Sanader i HDZ terete se da su sa još devet fizičkih i pravnih lica iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra preko privatne marketinške agencije Fimi-medija. Oko četiri miliona evra navodno je završilo u "crnom fondu" HDZ a, prema optužnici, oko dva miliona kod Sanadera.

Krivicu su u tom slučaju priznali računovođa HDZ Branka Pavošević, bivši blagajnik HDZ i šef carine Mladen Barišić, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, i vlasnica marketinške agencije Fimi-medija Nevenka Jurak.

Županijski sud u Zagrebu u novembru 2012. godine osudio je prvostepeno Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo.
11 februar/veljača 2013
11 februar/veljača 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika