Subota, 06. februar/veljača 2016, 10:12 CET

  Papska nuncijatura u Srbiji: Ostavka kao grom iz vedra neba

  11.02.2013

  Vest o povlačenju pape Benedikta šesnaestog je "grom iz vedra neba", a jedini takav događaj u istoriji rimokatoličke crkve zbio se 1294. godine kada se sa dužnosti njenog poglavara povukao Selestin peti, rečeno je Beti u Papskom nuncijatu u Beogradu.

  Benedikt je danas rekao kardinalima u Vatikanu da će 28. februara u 20 sati napustiti svoje mesto zato što, kako je rekao, "nema više snage" da vodi Rimokatoličku crkvu, zbog svojih godina (85).

  "Sve što znamo je da će do 28. februara biti donet dekret o ovome, i da će u martu biti održana konklava (okupljanje kardinala), a izbor će uslediti do Uskrsa", rekli su nadležni u nuncijatu.

  Portparol pape Benedikta Šesnaestog, Federiko Lombardi rekao je danas da bi novi poglavar Rimokatoličke crkve trebalo da bude poznat za Uskrs, 31. marta.

  Nakon njegovog povlačenja po crkvenom pravu počinje period 'prazne stolice' (sede vacante). i za to vreme crkvu preuzima kardinal koji treba da pripremi konklavu na kojoj će biti izabran novi papa.

  Svetski mediji ocenjuju da je Benediktova odluka praktično bez presedana u istoriji Katoličke crkve.

  Papa Benedikt Šesnaesti došao je na čelo Rimokatoličke crkve u aprilu 2005. godine posle smrti pape Jovana Pavla Drugog.
  11 februar/veljača 2013
  11 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.