Petak, 04. septembar/rujan 2015, 14:23 CET

Papska nuncijatura u Srbiji: Ostavka kao grom iz vedra neba

11.02.2013

Vest o povlačenju pape Benedikta šesnaestog je "grom iz vedra neba", a jedini takav događaj u istoriji rimokatoličke crkve zbio se 1294. godine kada se sa dužnosti njenog poglavara povukao Selestin peti, rečeno je Beti u Papskom nuncijatu u Beogradu.

Benedikt je danas rekao kardinalima u Vatikanu da će 28. februara u 20 sati napustiti svoje mesto zato što, kako je rekao, "nema više snage" da vodi Rimokatoličku crkvu, zbog svojih godina (85).

"Sve što znamo je da će do 28. februara biti donet dekret o ovome, i da će u martu biti održana konklava (okupljanje kardinala), a izbor će uslediti do Uskrsa", rekli su nadležni u nuncijatu.

Portparol pape Benedikta Šesnaestog, Federiko Lombardi rekao je danas da bi novi poglavar Rimokatoličke crkve trebalo da bude poznat za Uskrs, 31. marta.

Nakon njegovog povlačenja po crkvenom pravu počinje period 'prazne stolice' (sede vacante). i za to vreme crkvu preuzima kardinal koji treba da pripremi konklavu na kojoj će biti izabran novi papa.

Svetski mediji ocenjuju da je Benediktova odluka praktično bez presedana u istoriji Katoličke crkve.

Papa Benedikt Šesnaesti došao je na čelo Rimokatoličke crkve u aprilu 2005. godine posle smrti pape Jovana Pavla Drugog.
11 februar/veljača 2013
11 februar/veljača 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.