Dostupni linkovi

Ešton i File upozoravaju lidere BiH



Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File izrazili su zabrinutost zbog zaostajanja BiH u procesu evropske integracije, javljaju danas mediji u BiH.

Ključni prioriteti iz evropskog programa - sprovođenje presude u slučaju "Sejdić i Finci" o kandidovanju pripadnika manjina za Predsedništvo BiH i Dom naroda, te uspostavljanje koordinacionog mehanizma za pitanja u vezi s EU - nisu rešeni uprkos ponovljenim obećanjima vas, političkih lidera BiH, piše u pismu Eštonove i Filea.

To pismo je, kako navodi sajt klix.ba, upućeno liderima šest najvećih političkih stranaka, predsedavajućem Predsedništva BiH Nebojši Radmanoviću, predsedavajućem Saveta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi i entitetskim premijerima Aleksandru Džombiću i Nerminu Nikšiću.

Evropski zvaničnici očekuju politički sporazum o sprovođenju presude "Sejdić i Finci" do kraja marta, u skladu sa zaključcima drugog sastanka Dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja.

"Pozivamo vas da postignuti politički sporazum predstavite na sledećem sastanku dijaloga na visokom nivou, u aprilu. To bi moglo prokrčiti put za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a nakon što to bude sprovedeno, kredibilnoj primeni za članstvo u EU kasnije tokom ove godine", poručili su Eštonova i File.

EU je snažno posvećena podršci BiH i njenim građanima u ispunjenju njihovih nada i ambicija u vezi s EU.

"Ali, napredak ka EU sada zavisi od vaše sposobnosti da radite zajedno, postignete kompromis za zajedničko dobro i obnovite poverenje građana BiH u vašu sposobnost da konkretnim delima učinite napredak u evropskim integracijama", dodaje se u pismu
Eštonove i Filea.
XS
SM
MD
LG