Ponedjeljak, 08. februar/veljača 2016, 08:48 CET

  Nemačka: Evro nije precenjen

  06.02.2013

  Evro trenutno nije precenjen, a devizni kursevi ne treba da budu korišćeni za podsticanje konkurentnosti, saopštila je danas nemačka vlada, odbacivši pozive Francuske da se ograniči nedavni rast zajedničke evropske valute.

  Nemačka vlada veruje da evro trenutno nije precenjen - izjavio je portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert. „Ono što sada vidimo je rast vrednosti evra kao reakciju na ozbiljnu depresijaciju s početka krize u evrozoni“.

  Ministar finansija Francuske Pjer Moskovisi je u Parizu rekao da precenjeni evro šteti ekonomskom rastu, i da bi o tome trebalo razgovarati na sastanku ministara finansija evrozone i grupe 20 najrazvijenijih privreda sveta (G20).

  Moskovisi je naveo da je za nedavni rast evra, koji delom može da se objasni popuštanjem krize u evrozoni, odgovorna i monetarna politika u nekim zemljama. Moskovisi smatra da bi evropski ministri finansija trebalo da razgovaraju o tome koja je pravedna vrednost evra, i koji su načini da se ona postigne.

  Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je juče da vrednost evra ne može zavisiti od volje tržišta.

  Berlin, sa druge strane, misli da nema mesta uzbuni. “Najnoviji skok zajedničke evropske valute pokazuje da finansijska tržišta ponovo veruju u evro. To nije loša stvar”, ocenio je Zajbert.
  06 februar/veljača 2013
  06 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.