Subota, 18. april/travanj 2015, 09:15 CET

Nemačka: Evro nije precenjen

06.02.2013

Evro trenutno nije precenjen, a devizni kursevi ne treba da budu korišćeni za podsticanje konkurentnosti, saopštila je danas nemačka vlada, odbacivši pozive Francuske da se ograniči nedavni rast zajedničke evropske valute.

Nemačka vlada veruje da evro trenutno nije precenjen - izjavio je portparol vlade u Berlinu Štefen Zajbert. „Ono što sada vidimo je rast vrednosti evra kao reakciju na ozbiljnu depresijaciju s početka krize u evrozoni“.

Ministar finansija Francuske Pjer Moskovisi je u Parizu rekao da precenjeni evro šteti ekonomskom rastu, i da bi o tome trebalo razgovarati na sastanku ministara finansija evrozone i grupe 20 najrazvijenijih privreda sveta (G20).

Moskovisi je naveo da je za nedavni rast evra, koji delom može da se objasni popuštanjem krize u evrozoni, odgovorna i monetarna politika u nekim zemljama. Moskovisi smatra da bi evropski ministri finansija trebalo da razgovaraju o tome koja je pravedna vrednost evra, i koji su načini da se ona postigne.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je juče da vrednost evra ne može zavisiti od volje tržišta.

Berlin, sa druge strane, misli da nema mesta uzbuni. “Najnoviji skok zajedničke evropske valute pokazuje da finansijska tržišta ponovo veruju u evro. To nije loša stvar”, ocenio je Zajbert.
06 februar/veljača 2013
06 februar/veljača 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Druga epizoda - Sarajevo i Istočno Sarajevoi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
11.04.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je druga epizoda trećeg ciklusa koja govori o mladima iz Istočnog Sarajeva i Ilidže. Voditelj i moderator je Brano Jakubović. Producent je Mebius film iz Sarajeva.