Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 06:15 CET

  Predsednik Senegala pozdravio intervenciju u Maliju

  06.02.2013

  Lideri islamskog sveta otvorili su danas u Kairu njihov 12. samit na kome će dominirati situacija u Siriji, gde sukobi traju skoro dve godine, a tema će biti i francuska vojna intervencija u Maliju.

  Na samitu Organizacije islamske saradnje (OIC), (ranije Organizacija islamske konferencije), učestvuje više lidera 57 zemalja članica, uključujući predsednike Irana Mahmud Ahmadinedžad i Turske Abdulah Gul.

  Odlazeći predsednik Organizacije, predsednik Senegala Maki Sal, u uvodnom govoru na otvaranju samita, pohvalio je francusku intervenciju u Maliju protiv islamskih ekstremista.

  "Ne možemo dozvoliti manjini terorista da počine zločin, iskrive našu veru i prodube mržnju prema islamu", rekao je Sal okupljenim liderima muslimanskih država.

  On je ukazao na podele među državama koje učestvuju u ovom dvodnevnom samitu gde su okupljeni lideri iz celog muslimanskog sveta.

  Egipatski predsednik Mohamed Morsi, domaćin konferencije, ranije je više puta osudio francusku operaciju u Maliju i rekao da će akcija Pariza dovesti do stvaranja žarišta na tom mestu i uslova za širi i krvaviji sukob. Morsijevi islamistički saveznici u Egiptu
  protestovali su ispred francuske ambasade u Kairu zbog francuske interencije.

  U svom obraćanju na konferenciji danas Morsi nije direktno osudio francusku intervenciju, ali je jasno rekao da Kairo ne podržava vojne akcije u Maliju.
  06 februar/veljača 2013
  06 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.