Petak, 27. novembar/studeni 2015, 14:38 CET

Predsednik Senegala pozdravio intervenciju u Maliju

06.02.2013

Lideri islamskog sveta otvorili su danas u Kairu njihov 12. samit na kome će dominirati situacija u Siriji, gde sukobi traju skoro dve godine, a tema će biti i francuska vojna intervencija u Maliju.

Na samitu Organizacije islamske saradnje (OIC), (ranije Organizacija islamske konferencije), učestvuje više lidera 57 zemalja članica, uključujući predsednike Irana Mahmud Ahmadinedžad i Turske Abdulah Gul.

Odlazeći predsednik Organizacije, predsednik Senegala Maki Sal, u uvodnom govoru na otvaranju samita, pohvalio je francusku intervenciju u Maliju protiv islamskih ekstremista.

"Ne možemo dozvoliti manjini terorista da počine zločin, iskrive našu veru i prodube mržnju prema islamu", rekao je Sal okupljenim liderima muslimanskih država.

On je ukazao na podele među državama koje učestvuju u ovom dvodnevnom samitu gde su okupljeni lideri iz celog muslimanskog sveta.

Egipatski predsednik Mohamed Morsi, domaćin konferencije, ranije je više puta osudio francusku operaciju u Maliju i rekao da će akcija Pariza dovesti do stvaranja žarišta na tom mestu i uslova za širi i krvaviji sukob. Morsijevi islamistički saveznici u Egiptu
protestovali su ispred francuske ambasade u Kairu zbog francuske interencije.

U svom obraćanju na konferenciji danas Morsi nije direktno osudio francusku intervenciju, ali je jasno rekao da Kairo ne podržava vojne akcije u Maliju.
06 februar/veljača 2013
06 februar/veljača 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.