Nedjelja, 30. avgust/kolovoz 2015, 01:31 CET

Predsednik Senegala pozdravio intervenciju u Maliju

06.02.2013

Lideri islamskog sveta otvorili su danas u Kairu njihov 12. samit na kome će dominirati situacija u Siriji, gde sukobi traju skoro dve godine, a tema će biti i francuska vojna intervencija u Maliju.

Na samitu Organizacije islamske saradnje (OIC), (ranije Organizacija islamske konferencije), učestvuje više lidera 57 zemalja članica, uključujući predsednike Irana Mahmud Ahmadinedžad i Turske Abdulah Gul.

Odlazeći predsednik Organizacije, predsednik Senegala Maki Sal, u uvodnom govoru na otvaranju samita, pohvalio je francusku intervenciju u Maliju protiv islamskih ekstremista.

"Ne možemo dozvoliti manjini terorista da počine zločin, iskrive našu veru i prodube mržnju prema islamu", rekao je Sal okupljenim liderima muslimanskih država.

On je ukazao na podele među državama koje učestvuju u ovom dvodnevnom samitu gde su okupljeni lideri iz celog muslimanskog sveta.

Egipatski predsednik Mohamed Morsi, domaćin konferencije, ranije je više puta osudio francusku operaciju u Maliju i rekao da će akcija Pariza dovesti do stvaranja žarišta na tom mestu i uslova za širi i krvaviji sukob. Morsijevi islamistički saveznici u Egiptu
protestovali su ispred francuske ambasade u Kairu zbog francuske interencije.

U svom obraćanju na konferenciji danas Morsi nije direktno osudio francusku intervenciju, ali je jasno rekao da Kairo ne podržava vojne akcije u Maliju.
06 februar/veljača 2013
06 februar/veljača 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.