Petak, 06. maj/svibanj 2016, 20:47 CET

  Slovenija se žalila na presudu Evropskog suda o štedišama

  05.02.2013
  Slovenija je u utorak uložila ranije najavljenu žalbu na presudu Evropskog suda za ljudska prava protiv u predmetu "Ališić i drugi" iz novembra 2012. godine, prenosi Beta.

  Predmet se tiče trojice deviznih štediša Ljubljanske banke iz BiH, koji su na Evropskom sudu za ljudska prava uložili tužbu protiv svih naslednica bivše SFRJ zbog nerešenog pitanja nasledstva stare devizne stednje.

  To je o prvi slučaj pred Evropskim sudom za ljudska prava u kojem su, kao solidarno odgovorne, tužene sve države naslednice SFRJ, navode u slovenačkom Ministarstvu finansija i Ministarstvu spoljnih poslova. Sud je utvrdio kršenje ljudskih prava od strane Slovenije i Srbije, dok nije utvrđivano kršenje ljudskih prava drugih republika.

  Slovenačke vlasti naglašavaju da taj slučaj ima ozbiljne političke implikacije na proces saradnje na Zapadnom Balkanu i ponovo otvara neka već rešena pitanja nakon raspada bivše SFRJ.

  Slovenija smatra da bi o predmetu morao odlučivati Veliki senat Suda koji čini 17 sudija. Ukoliko bi petočlani senat zahtev za ponovnu presudu pred Velikim senatom prihvatio, s obzirom na dosadašnja iskustva, presuda se može očekivati u naredne dve godine.
  05 februar/veljača 2013
  05 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.