Dostupni linkovi

LSV: Novosadska vlast da se izjasni o fašističkoj izložbi


Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je u utorak gradsku vlast u Novom Sadu da se "jasno i glasno" odredi prema izložbi "Ni koledž, ni tamnica - vaspitni zavod u Smederevskoj Palanci od 1942-1944", za koju je ocenila da predstavlja pokušaj rehabilitacije fašizma.

"Tokom šest meseci nove gradske vlasti, u Novom Sadu je došlo do favorizovanja ćirilice, prebrojavanja pripadnika nacionalnih zajednica, skidanja zastave Vojvodine sa nekih gradskih preduzeća i prekrajanja istorije grada, a sada i do izložbe koja zapravo abolira kvislinšku, zločinačku vladu Milana Nedića i fašističku organizaciju Zbor", navodi se u saopštenju novosadskog odbora LSV.

Ta stranka je poručila da se gradska vlast mora ograditi od takvog skandala, bez obzira da li je učestvovala ili pomogla ovu izložbu.

Izložba je priređena u prostorijama novosadske izdavačke kuće "Prometej", a organizovali su je Istorijski arhiv Smederevske Palanke, u saradnji sa klubom Novo Videlo iz Novog Sada. LSV je zatražila i od "Prometeja" da se izvini Novosađanima zbog izložbe.
XS
SM
MD
LG