Petak, 29. april/travanj 2016, 12:21 CET

  Mali:Udari na poslednja uporišta islamista

  04.02.2013
  Šef francuske diplomatije Loran Fabius rekao je da su novi vazdušni napadi francuske vojske u Maliju usmjereni na skladišta nafte i utočišta islamških ekstremista. 

  Fabius je u izjavi francuskom radiju Inter potvrdio da su najnoviji napadi izvedeni tokom noći u regionu Kidal, u blizini granice sa Alžirom.

  Kidal važi za poslednji bastion radikalnih islamista koji su ga zauzeli prošle godine i izazvali strahovanja da će oblast, po površini veća od Francuske, postati utočište boraca Al Kaide.

  "Ne mogu ostati tamo dugo vremena ukoliko ne budu imali zalihe", rekao je francuski ministar.

  On je naveo da je riječ o akcijama u okviru širih napora za prekid snabdevanja radikalnih pobunjenika koji su u jednom trenutku preuzeli kontrolu nad većim dijelom zemlje i nametnuli izuzetno stroga pravila stanovništvu.

  Fabius je naveo i da francuska vojska radi na tome da "veoma brzo" povuče trupe iz istorijskog grada Timbuktua, možda čak i sjutra.

  "Želimo da veoma brzo prepustimo odgovornost za bezbjednost afričkim snagama - AFISMA, u gradovima koje kontrolišemo", rekao je on..

  Francuska vojska drži pod kontrolom Timbuktu i još nekoliko gradova na sjeveru Malija.

  Francuski predsednik Fransoa Oland posjetio je pre dva dana Mali da bi podržao francuske vojnike koji se tamo nalaze i da bi se založio da oni budu što pre zamenjeni afričkim snagama.
  04 februar/veljača 2013
  04 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.