Dostupni linkovi

Tihić protiv sporazuma Čovića i Lagumdžije


Predsjednik SDA Sulejman Tihić najavio je da će ova stranka iskoristiti sve zakonske i ustavne mehanizme i da neće dopustiti realizaciju sporazuma lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDP-a Zlatka Lagumdžije o pitanju provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci“.

"SDA neće podržati nikakva asimetrična rješenja u izboru članova Predsjedništva BiH, kao ni drugu izbornu jedinicu u Federaciji BiH“, rekao je u ponedjeljak Tihić u razgovoru sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Roderickom Mooreom.

Iz SDA je saopšteno da je Tihić ponovio da je SDA opredijeljena za evropski put BiH i članstvo u NATO-u, te da je spremna da podrži rješenja za deblokiranje i ubrzanje ovih procesa.

Tokom razgovora o situaciji u Federaciji BiH, on je naveo da "tzv. nova parlamentarna većina nema potrebnu podršku bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH“.

Moore i Tihić su se saglasili da rješenja za Mostar nema bez političkog dogovora političkih stranaka u tom gradu i bez njihove spremnosti na kompromis.
XS
SM
MD
LG