Dostupni linkovi

Pupovac: Ustavni zakon se ne može menjati


Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac izjavio je u nedelju da se ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina ne može menjati, pošto je sastavni deo hrvatskih međunarodnih obaveza.

Ragujući na izjavu predsednika Hrvatske Ive Josipovića da se, "ako se zakon ne želi poštovati, onda mora menjati", Pupovac je podsetio da je Hrvatska te obaveze preuzela u vreme međunarodnog priznanja i pristupanja međunarodnim institucijama.

"Ne može se jedan zakon prihvatati na međunarodnom, a osporavati na domaćem planu i izvan Hrvatske stvarati slika da se poštuju prava nacionalnih manjina, a ovde ih gaziti", istakao je Pupovac, prenosi Tanjug.

Josipović je, kako navodi agencija Hina, komentarišući proteste u Vukovaru održane u subotu protiv uvođenja ćirilice, izjavio da očekuje od stranaka u Hrvatskoj, posebno od onih koje su učestvovale u vladama, da građanima objasne važnost poštovanja ustavnog zakona. Dodao je i da je pitanje uvođenja jezika i pisma deo programa prošle vlade, u kojoj je SDS S bio u koaliciji, ali i sadašnje vlade.
XS
SM
MD
LG