Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 11:53 CET

  Vijesti

  Francuski predsjednik: Konflikt u Maliju nije blizu kraja

  02.02.2013
  Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas tokom posjete Maliju da konflikt sa islamistima u ovoj zemlji nije blizu kraja, iako ofanziva protiv militanata traje već tri sedmice.

  Oland je dao izjavu tokom posjete pustinjskom gradu Timbuktuu, gdje ga je nekoliko hiljada građana dočekalo povicima "živjela Francuska", "živio Oland".

  On je rekao da će francuske snage pomoći malijskim snagama da dovrše posao i ponovo uspostave kontrolu u sjevernom dijelu zemlje, prenio je BBC.

  UN su u međuvremenu upozorile da postoji opasnost od odmazde nad Tuarezima i lokalnim arapskim stanovništvom. Specijalni savjetnik UN za prevenciju genocida Adama Dijeng rekao je da postoje optužbe o teškim kršenjima ljudskih prava koje je počinila vojska Malija, uključujući masovna pogubljenja.

  Optužbe su se pojavile u vrijeme kada teško naoružane kolone francuske i malijske vojske i dalje napreduju u sjevernom dijelu zemlje.

  Oko 800 francuskih vojnika, uključujući nekoliko stotina padobranaca, učestvovalo je u operaciji oslobađanja Timbuktua prije šest dana. U Maliju trenutno boravi oko 3.500 francuskih vojnika.
  02 februar/veljača 2013
  02 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.