Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 23:56 CET

  Ratko Mladić može djelimično finansirati svoju odbranu

  01.02.2013
  Sekretarijat Haškog tribunala imenovao je u petak beogradskog advokata Branka Lukića i advokata iz Bijeljine Miodraga Stojanovića, za stalne branioce za genocid i ratne zločine optuženog Ratka Mladića, objavljeno je u petak iz Haškog suda.

  U odluci Sekretarijata navodi se i da je utvrđeno da optuženi "može djelimično da pokrije troškove odbrane, doprinosom od 60.992 eura, koji će biti odbijeni od primanja dvojice branilaca".Sve druge troškove nastaviće da pokriva Haški tribunal, kaže se u odluci.

  Mladić je u nadležnost ICTY-a prebačen 31. maja 2011. Na prvom istupanju pred sudom, 3. juna, zastupao ga je advokat iz Srbije Aleksandar Aleksić.

  Optuženi je krajem juna 2011. tražio da mu se dodijele branioci koje će plaćati Haški tribunal, navodeći da nema sredstava da ih sam plati.

  Sekretarijat je, od jula 2011. godine u nekoliko navrata produžavao postavljenja Lukića za glavnog i Stojanovića za ko-branioca u predmetu protiv Mladića, na period od po 120 dana.

  U donošenju odluke da Ratko Mladić može djelimično da pokrije troškove svoje odbrane, sekretarijat je uzeo u obzir da on i njegova supruga redovno primaju penzije.

  Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) general Ratko Mladić optužen je za teror nad civilima u Sarajevu sistematskim granatiranjem i snajperskim napadima, kao i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
  01 februar/veljača 2013
  01 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.