Srijeda, 25. novembar/studeni 2015, 07:12 CET

Brazil: Uzrok požara u diskoteci toksična pjena

01.02.2013
Više od 230 osoba, koliko ih je tokom vikenda poginulo u požaru koji je izbio u diskoteci u brazilskom gradu Santa Mariji, smrtno je stradalo od posljedica izgaranja izolacijske pjene koja je prostor ispunila gustim toksičnim dimom u roku od samo tri minute, izvijestili su u četvrtak policijski istražitelji.

Riječ je o građevinskoj pjeni koja se koristi za zvučnu izolaciju prostora, objasnila je policija.

Da disko klub nije bio izoloavn ovim materijalom, niko ne bi bio poginuo, rekao je šef policije Santa Marije, Marcelo Arigony, držeći u ruci dio pjene postavljene, kako je upozorio, bez zaštitne protivpožarne folije.

U dijelovima kluba koji nisu bili izolovani pjenom, gotovo ništa nije izgorjelo, rekao je Arigony.

Policija upravo istražuje je li riječ o nemaru gradskih vlasti kada su dopustile otvaranje kluba. U sklopu odvojene kriminalističke istrage, policija je privela dvojicu vlasnika kluba i još dva člana brazilske country grupe koja je nastupala u klubu.Jedan od njih je i pjevač, koji je, prema izjavama svjedoka, izazvao požar bacivši bengalku.

U tragediji u disko klubu smrtno je stradalo najmanje 235 osoba, uglavnom studenata, a opasna pjena mogla bi uzeti još života budući da se u bolnicama zbog udisanja otrovnog dima još uvijek nalazi 138 osoba, od kojih je 87 na intenzivnoj njezi.
01 februar/veljača 2013
01 februar/veljača 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.