Petak, 06. maj/svibanj 2016, 07:30 CET

  Bajden će se sastati sa sirijskom opozicijom

  01.02.2013
  Potpredsjednik SAD Džozef Bajden sastaće se sa sirijskim opozicionim liderom Muazom Alkatibom tokom posjete Evropi u narednim danima, a o krizi u Siriji razgovaraće i sa ruskim zvaničnicima, saopštila je danas Bijela kuća.

  To će biti sastanak na do sada najvišem nivou između SAD i sirijske opozicije od početka borbe za svrgavanje sirijskog predsjednika Bašara Al Asada prije 22 mjeseca.

  Bajden će se sutra sastati sa Alkatibom u Minhenu, na marginama velike bezbjednosne konferencije na kojoj će održati govor, prenosi Rojters.

  "SAD su fokusirane na podršku obaranju Asadovog režima i zato smo izvršili veliki pritisak na režim sankcijama i ostalim sredstvima, dok istovremeno radimo na jačanju Sirijskog opozicionog savjeta, koji ćemo priznati kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda", izjavio je zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Ben Rods.

  Rods je rekao da će Bajden sa Alkatibom razgovarati o pružanju humanitarne, političke i "nesmrtonosne" pomoći.

  Predsjednik SAD Barak Obama izložen je kritikama zbog toga što ne daje veću podršku sirijskim pobunjenicima. Obama kaže da nije siguran da li bi američka vojna intervencija u Siriji doprinijela zaustavljanju krvoprolića ili bi samo pogoršala stvari.

  Prema podacima UN, od početka konflikta živote je izgubilo više od 60.000 ljudi, a 700.000 je izbjeglo iz zemlje.
  01 februar/veljača 2013
  01 februar/veljača 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.