Dostupni linkovi

OEBS: Komisija za ubijene novinare ne oslobađa državu



Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozdravila je osnivanje komisije koja će se baviti nerazrešenim ubistvima novinara u Srbiji ali je ukazala na potrebu da vlada u Beogradu poboljša zaštitu sedme sile.

Prema njenim rečima, "novinari, njihove porodice i kolega zaslužuju pravdu i zaslužuju da znaju ko je stajao iza njihovih ubistava".

"Kako god", dodala je Mijatović, "odgovornost ostaje na vladinim institucijama, i osnivanje komisije ni u kom slučaju ne treba shvatati kao oslobađanje vlade od odgovornosti da istraži ubistva novinara i obezbedi bezbednije radno okruženje za medijske radnike u globalu".

Kako je Dunja Mijatović ocenila, i dalje predstoji dug put do ukidanja nedodirljivosti onih koji podstičnu nasilja protiv novinara, u Srbiji i drugde".

Novoosnovana komisija na čelu sa glavnim i odgovornim urednikom B92 Veranom Matićem procenjivaće napredak u istragama nerazjašnjenih ubistava Dade Vujasinović (1994), Slavka Ćuruvije (1999) i Milana Pantića (2001).

Komisija je deo Balkanske mreže za slobodu a sastavljena je od predstavnika novinarskih udruženja, nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava, nezavisnih regulatornih tela i udruženja tužilaca i sudija.
XS
SM
MD
LG