Dostupni linkovi

HRW: Mali napredak na Balkanu u zaštiti ljudskih prava



Zemlje Zapadnog Balkana malo su uradile tokom 2012. godine na poboljšanju ljudskih prava, saopštila je danas nevladina organizacija Hjumen rajts voč (HRW).

Položaj etničkih manjina, posebno Roma, u Srbiji je i dalje nesiguran, iako je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

U najnovijem godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu, ta organizacija sa sedištem u Njujorku, ocenjuje da je i da su novinari i dalje suočeni s neprijateljskim okruženjem i pored izvesnog napretka u izvođenju napadača pred lice pravde, kao i da je sistem azila i dalje slab i preopterećen.

Odnosi sa Kosovom i dalje su napeti, ocenjuje HRW i kao primer navodi hapšenja srpskih i albanskih aktivista i na Kosovu i u Srbiji, uoči izbora u Srbiji 6. maja 2012. godine.

Na Kosovu tokom 2012. godine nije bilo značajnog poboljšanja zaštite ljudskih prava, a mehanizmi za zaštitu tih prava i dalje su slabi, ocenjuje HRW i dodaje da su se tenzije u severnom delu Kosova u nekim slučajevima pretvarale u nasilje.

Na Kosovu su Romi, Aškali i Egipćani i dalje marginalizovani i diskriminasani, a pravosudni sistem je i dalje slab, s velikim brojem zaostalih predmeta, piše u izveštaju.

Mali napredak u oblasti ljudskih prava tokom 2012. zabeležen je i u BiH, gde je vlada formirana tek nakon 14 meseci od izbora, ocenjuje HRW.

Vlasti BiH su, kako se ukazuje u izveštaju, propustile više rokova za neophodne izmene Ustava kako bi prestala diskriminacija manjinskog stanovništva, Jevreja i Roma, a Romi su i dalje žrtve rasprostranjene diskriminacije.

Neki izbegli i interno raseljeni koji žele da se vrate u svoje domove, suočeni su sa preprekama i nema napretka u primeni strategije o povratku, navodi HRW i ukazuje da su novinari i dalje na meti pretnji i napada.

Kad je reč o Hrvatskoj, HRW ocenjuje da se zaštita ljudskih prava smanjila kako se Hrvatska približava EU, uz očekivani ulazak 1. jula ove godine.

Hrvatske vlasti su, kako se dodaje, preduzele značajne korake ka poboljšanju suđenja za ratne zločine pred domaćim pravosuđem.

Program za stanovanje Srbima kojima su oduzeta vlasnička prava, pomogao je samo u dva slučaja od preko hiljadu domaćinstava koja su imala pravo na to, dok sistem azila nije u stanju da se nosi s rastućim brojem azilanata koji uglavnom dolaze iz Avganistana i Somalije.
XS
SM
MD
LG