Utorak, 01. septembar/rujan 2015, 14:10 CET

UN: Izrael da prestane naseljavanje palestinskih teritorija

31.01.2013

Nezavisni eksperti Saveta UN za ljudska prava zatražili su od Izraela momentalan prekid naseljavanja palestinskih teritorija, dok je Jerusalim njihov izveštaj nazvao pristrasnim i ocenio da ne doprinosi rešenju problema.

U izveštaju eksperata koje je angažovao Savet Un za ljudska prava traži se i postepen odlazak svih izraelskih naseljenika.

"Brojna ljudska prava Palestinaca prekršena su na različite načine zbog postojanja tih naselja", navode eksperti u izveštaju.

"U skladu sa članom 49 četvrte Konvencije iz Ženeve, Izrael mora da prekine sve aktivnosti naseljavanja kolonija i to bez postavljanja ikakvih uslova. On mora odmah da pokrene proces povlačenja svih naseljenika sa okupiranih teritorija", ističe se u izveštaju.

S druge strane, izraelsko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da izveštaj nije objektivan i da neće pomoći rešenju sukoba između Izraelaca i Palestinaca.

"Kontraproduktivne mere kakav je i ovaj izveštaj samo će ugroziti napore za pronalaženje trajnog rešenja izraelsko-palestinskog sukoba", navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Izrael od marta 2012, kada je Savet UN za ljudska prava odobrio mandat toj misiji, bojkotuje rad tog tela.
31 januar/siječanj 2013
31 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.