Četvrtak, 28. maj/svibanj 2015, 01:58 CET

UN: Izrael da prestane naseljavanje palestinskih teritorija

31.01.2013

Nezavisni eksperti Saveta UN za ljudska prava zatražili su od Izraela momentalan prekid naseljavanja palestinskih teritorija, dok je Jerusalim njihov izveštaj nazvao pristrasnim i ocenio da ne doprinosi rešenju problema.

U izveštaju eksperata koje je angažovao Savet Un za ljudska prava traži se i postepen odlazak svih izraelskih naseljenika.

"Brojna ljudska prava Palestinaca prekršena su na različite načine zbog postojanja tih naselja", navode eksperti u izveštaju.

"U skladu sa članom 49 četvrte Konvencije iz Ženeve, Izrael mora da prekine sve aktivnosti naseljavanja kolonija i to bez postavljanja ikakvih uslova. On mora odmah da pokrene proces povlačenja svih naseljenika sa okupiranih teritorija", ističe se u izveštaju.

S druge strane, izraelsko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da izveštaj nije objektivan i da neće pomoći rešenju sukoba između Izraelaca i Palestinaca.

"Kontraproduktivne mere kakav je i ovaj izveštaj samo će ugroziti napore za pronalaženje trajnog rešenja izraelsko-palestinskog sukoba", navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Izrael od marta 2012, kada je Savet UN za ljudska prava odobrio mandat toj misiji, bojkotuje rad tog tela.
31 januar/siječanj 2013
31 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.