Petak, 29. april/travanj 2016, 17:56 CET

  UN: Izrael da prestane naseljavanje palestinskih teritorija

  31.01.2013

  Nezavisni eksperti Saveta UN za ljudska prava zatražili su od Izraela momentalan prekid naseljavanja palestinskih teritorija, dok je Jerusalim njihov izveštaj nazvao pristrasnim i ocenio da ne doprinosi rešenju problema.

  U izveštaju eksperata koje je angažovao Savet Un za ljudska prava traži se i postepen odlazak svih izraelskih naseljenika.

  "Brojna ljudska prava Palestinaca prekršena su na različite načine zbog postojanja tih naselja", navode eksperti u izveštaju.

  "U skladu sa članom 49 četvrte Konvencije iz Ženeve, Izrael mora da prekine sve aktivnosti naseljavanja kolonija i to bez postavljanja ikakvih uslova. On mora odmah da pokrene proces povlačenja svih naseljenika sa okupiranih teritorija", ističe se u izveštaju.

  S druge strane, izraelsko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da izveštaj nije objektivan i da neće pomoći rešenju sukoba između Izraelaca i Palestinaca.

  "Kontraproduktivne mere kakav je i ovaj izveštaj samo će ugroziti napore za pronalaženje trajnog rešenja izraelsko-palestinskog sukoba", navodi se u saopštenju tog ministarstva.

  Izrael od marta 2012, kada je Savet UN za ljudska prava odobrio mandat toj misiji, bojkotuje rad tog tela.
  31 januar/siječanj 2013
  31 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.