Dostupni linkovi

Umrla Čaja Stojka, simbol romske kulture i patnje



Čaja Stojka, Romkinja koja je preživela holokaust i svojim slikama i pisanjem privukla pažnju sveta na patnju Roma pod nacistima, umrla je u 79. godini, piše AP.

Stojka je kao devojčica preživela koncentracione logore i sa 12 godina je bila oslobodjena iz Bergen-Belsen kampa. Njen otac i brat nastradali su u Aušvicu, dok su majka i četiri rodjaka preživela.

Budimpeštanka Evropska romska kulturna fondacija opisala ju je kao ključnu figuru istorije, umetnosti i književnosti romske kulture u Evropi a za njene slike su naveli da "otelotvoruju tugu u telima i duhu žrtava".

Stojka je rođena u Austriji 1933. gde se njena porodica izdržavala od prodaje konja. Nacisti su Stojku i njenu porodicu deportovali u logore zajedno sa drugim Romima, homoseksualcima i političkim protivnicima.

Po oslobađanju iz Bergen-Belsena, vratila se u Austriju gde se izdržavala prodajući tepihe. Slikarstvom je počela da se bavi u poznim 50im često koristeći prste ili čačkalice umesto četkice a glavni motiv bili su joj koncentracioni logori smrti.

Pažnju svetske javnosti na stradanja Roma privukla je utobiografijom iz 1988. i filmom koji je o njoj snimljen.
XS
SM
MD
LG