Petak, 27. novembar/studeni 2015, 20:01 CET

Evropska komisija i Rumunija razmenjuju kritike

30.01.2013

Evropska komisija je ukazala da rumunski mediji vrše politički pritisak na značajne pravosudne institucije, na šta su se žalili Vrhovni savet sudstva (CSM), Agencija za integritet (ANI), Ustavni sud, navodi se u danas objavljenom izveštaju Mehanizma o saradnji i nadgledanju.

Predstavnici rumunskih medija smatraju da je taj stav Evropske komisije bez presedana i da znači direktni poziv na ograničenje slobode štampe, koja ne bi trebalo da kritikuje odluke pravosudnih institucija, niti prerdstavnike tih institucija.

Novinari u Briselu na predstavljanje izveštaja pitali su portparola Evropske komisije Marka Greja zašto se Brisel nije nikada odazvao kada već godinama šef rumunske države Trajan Basesku oštro napada medije koji kritikuju njegovu vlast. Odgovor je bio da se na to niko nije žalio.

Ovo je prvi put da se u izveštaju o Mehanizmu saradnje i nadgledanja kritikuju rumunski mediji i to istim argumentima, istim stilom, istim rečima kako to čine institucije koje podržavaju Baseskua.

Grej je danas iznenadio Rumune izjavom da Evropska komisija smatra da je Rumunija spremna da uđe u Šengen zonu i da je ispunila sve uslove za to.

Holandija se protivi pridruživanju Rumunije i Bugarske "šengenu" i to uslovljava pozitivnim izveštajem Mehanizma o saradnji i nadgledanju.
30 januar/siječanj 2013
30 januar/siječanj 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.