Nedjelja, 21. decembar/prosinac 2014, 11:42 CET

Vijesti

Lavrov:Protiv promjene granica na Balkanu

29.01.2013
Rusija je protiv prekrajanja granica u Evropi, uključujući i one na Balkanu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 

"Mi smo protiv prekrajanja granica u Evropi. Svi treba da poštuju Helsinšku povelju. To se odnosi i na situaciju na Balkanu", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora s makedonskim kolegom Nikolom Poposkim.

Lavrov je  tako odgovorio na pitanje o pozivima iz Albanije na ujedinjenje albanskih teritorija.

Lavrov je podsjetio da je "na Balkanu proliveno mnogo krvi" i dodao da "niko ne želi ponavljanje takvog scenarija".

Poposki je kazao da Evropa ne podržava ni nacionalizam, ni prekrajanje granica, i ocenio da eventualno prekrajanje granica ne bi dovelo do stabilnosti u regionu ni prosperiteta.

Prema njegovim riječima, Makedonija je dobar primjer zajedničkog života različitih nacionalnosti i religija. "Balkanske države su male i njihov interes je da teže integraciji i otvorenosti", rekao je Poposki.

Komentarišući ponudu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da posreduje u sporu Atine i Skoplja oko naziva Makedonije, šef diplomatije Poposki je rekao da taj spor treba da bude riješen u okvirima UN.

Prema njegovim riječima, u poslednjih 20 godina, od kada traje taj spor, bilo je mnogo prijedloga za posredništvo. "Jedino u UN taj spor može da se riješi. Jedina pomoć koju zemlje našeg regiona mogu da daju jeste stimulisanje pozitivne klime i mostova za saradnju", rekao je Poposki.
29 januar/siječanj 2013
29 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti