Ponedjeljak, 31. avgust/kolovoz 2015, 06:44 CET

Lavrov:Protiv promjene granica na Balkanu

29.01.2013
Rusija je protiv prekrajanja granica u Evropi, uključujući i one na Balkanu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 

"Mi smo protiv prekrajanja granica u Evropi. Svi treba da poštuju Helsinšku povelju. To se odnosi i na situaciju na Balkanu", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora s makedonskim kolegom Nikolom Poposkim.

Lavrov je  tako odgovorio na pitanje o pozivima iz Albanije na ujedinjenje albanskih teritorija.

Lavrov je podsjetio da je "na Balkanu proliveno mnogo krvi" i dodao da "niko ne želi ponavljanje takvog scenarija".

Poposki je kazao da Evropa ne podržava ni nacionalizam, ni prekrajanje granica, i ocenio da eventualno prekrajanje granica ne bi dovelo do stabilnosti u regionu ni prosperiteta.

Prema njegovim riječima, Makedonija je dobar primjer zajedničkog života različitih nacionalnosti i religija. "Balkanske države su male i njihov interes je da teže integraciji i otvorenosti", rekao je Poposki.

Komentarišući ponudu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da posreduje u sporu Atine i Skoplja oko naziva Makedonije, šef diplomatije Poposki je rekao da taj spor treba da bude riješen u okvirima UN.

Prema njegovim riječima, u poslednjih 20 godina, od kada traje taj spor, bilo je mnogo prijedloga za posredništvo. "Jedino u UN taj spor može da se riješi. Jedina pomoć koju zemlje našeg regiona mogu da daju jeste stimulisanje pozitivne klime i mostova za saradnju", rekao je Poposki.
29 januar/siječanj 2013
29 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.