Dostupni linkovi

Addis Abeba: donatorska konferencija o Maliju



Dan nakon summita Afričke unije (AU), na kojoj je glavna tema bilo stanje u Maliju, u Addis Abebi održaće se donatorska konferencija kojom bi trebalo prikupiti novac za vojnu pomoć Maliju, kao i za reformu vojske te zapadnoafričke zemlje. Uz šefove afričkih država na donatorskoj konferenciji očekuju se predstavnici Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Francuske, Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Japana.

Francusku, koja od sredine januara s 2.500 svojih vojnika pomaže malijskoj vojsci potisnuti islamističke grupe sa sjevera te zemlje, zastupaće ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Komesar Evropske unije za razvoj Andris Piebalgs najavio je da će EU izdvojiti 50 miliona eura za Međunarodnu misiju podrške u Maliju (AFISMA). London je obećao logističku pomoć. Prema diplomatskim izvorima pripremni dokument za donatore što su ga izradili AU i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) predviđa da je potrebno prikupiti 700 miliona dolara.

Malijska i francuska vojska juče su ušle u Timbuktu, grad na sjeveru Malija koji je sad potpuno pod njihovim nadzorom objavio je AFP, pozivajući se na više izvore.
XS
SM
MD
LG