Ponedjeljak, 31. avgust/kolovoz 2015, 04:33 CET

Sve manje Francuza za ostanak Velike Britanije u EU

27.01.2013
Sve manje Francuza podržava ostanak Velike Britanije u EU, pokazuju rezultati anketa objavljenih u dva francuska dnevnika.

Tabloid "Parisien" danas je objavio da bi većina ispitanih bila srećna da Velika Britanija na referendumu odluči da izađe iz EU.

Rezultati ankete govore da 58 posto ispitanih građana podržava ostanak Velike Britanije u EU, dok ih je 42 posto protiv.

Anketa pokazuje i veliku razliku u mišljenjima između muškaraca i žena. Francuskinje, prema rezultatima ankete dnevnika, su snažno "za" da britanski premijer David Cameron i njegovi sunarodnici i dalje uživaju pune privilegije članstva u evropskom bloku.

Većina ispitanih Francuza (56 posto) bi najrađe rekli zbogom Britaniji, dok je 46 posto protiv toga.

Analitičari navode da rezultati obje ankete, uprkos različitim postotcima, govore o time da je podrška Francuza ostanku Britanije u EU u značajnom padu tokom protekle četiri decenije od 1. januara 1973. godine, kada je ta zemlja ušla u Uniju.
27 januar/siječanj 2013
27 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.