Petak, 28. avgust/kolovoz 2015, 14:45 CET

Slučaj Assange: Ekvador će tražiti rješenje na sudu

27.01.2013
Ekvador će potražiti "rješenje na sudu" za slučaj osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea koji je od juna pronašao utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, bude li mu Velika Britanija i dalje prijetila hapšenjem, rekao je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino u Quitu.

"Ako nakon nekog razumnog vremenskog roka ne nađemo diplomatsko rješenje koje još tražimo, nećemo imati druge mogućnosti nego da potražimo rješenje na sudu, što nije najbolji izbor", rekao je Patino za špansku mrežu RT.

"Jedino što mogu učiniti jest pristojno zamoliti Veliku Britaniju da prouči pravnu osnovu da se ne krše prava Assangea", dodao je.

Julian Assange se sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu jer mu je prijetilo da ga Velika Britanija izruči Švedskoj zbog optužbe za silovanje i napastovanje, koje 41-godišnji Australac odbacuje, tvrdeći da je nevin.

Ekvador mu je odobrio politički azil, ali London želi provesti švedski nalog za hapšenje
27 januar/siječanj 2013
27 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.