Srijeda, 01. april/travanj 2015, 05:09 CET

Vijesti

Protest protiv prodaje automatskog oružja u SAD

27.01.2013
Hiljade ljudi, predvođenih gradonačelnikom Vašingtona Vinsentom Grejom, protestovalo u prestonici SAD tražeći uvođenje zabrane prodaje automatskog oružja.

Demonstranti su nosili natpise "Zabranite automatsko oružje odmah", "Stop za NRA", "Kontrola oružja sada", kao i imena žrtava poslednjih nekoliko napada širom zemlje u kojima su napadači koristili duge cevi.

Na skupu je učestovalo i stotinak ljudi iz gradića Njutaun u Konektikatu, u kome je prošlog meseca ubijeno dvadesetoro dece i šestoro odraslih u jednoj školi.

Kongresmenka Elenor Holms Norton kazala je da američka nacija nije reagovala pre nego što su se desila krvoprolića, ali da lobi koji kontroliše prodaju oružja mora da bude zaustavljen.

Oružani lobi predstavlja Nacionalna asocijacija za oružje (NRA) koja je prošle nedelje javno odbacila Obaminu ideju da se uvede striktinija kontrola prodaje, uz zabranu prodaje jurišnih automatskih pušaka.

NRA, sa četiri miliona članova u Americi, ima značajnu podršku i u Kongresu, kako među republikancima, tako i među demokratama. Oni su nakon zločina u Konektikatu, izneli predlog da se, umesto razoružanja Amerikanaca, u škole uvedu naoružani čuvari koji bi čuvali decu.
27 januar/siječanj 2013
27 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.