Srijeda, 02. decembar/prosinac 2015, 07:56 CET

Alžirski ministar priznao greške snaga bezbjednosti u talačkoj krizi

26.01.2013
Alžirski ministar inostranih poslova Murad Medelči priznao je da su bezbjednosne snage te zemlje pravile greške tokom talačke krize u gasnom postrojenju u Sahari kada je od vojnih udara poginuo veći broj stranih radnika.

Medelči je rekao da će Alžiru biti potrebna međunarodna pomoć za bolju borbu protiv terorizma.

"U procesu smo procjene sopstvenih grešaka. Tom procjenom više smo za ustanovljavanje mišljenja da je operacija bila uspješna", rekao je Medelči na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Prema njegovim riječima, Alžir će, najvjerovatnije da pojača bezbjednosne mjere na lokacijama gdje rade strani državljani. Međutim, on je insistirao na tome "da će strani radnici i dalje nastaviti da rade u Alžiru i da je to najbolji način za odgovor teroristima".

On je stao u odbranu odluke vlade da napadne umjesto da vodi pregovore i naglasio da "kada ste suočeni sa terorizmom onda se taj problem ne može riješiti riječima, već akcijom".

Nakon napada 16. januara na gasno postrojenje, za koji je odgovornost preuzela organizacija povezana sa Al kaidom, veliki broj stranih radnika je pobjegao preko pustinje. Tokom četvorodnevne opsade kompleksa poginulo je najmanje 37 talaca i 29 militanata.
26 januar/siječanj 2013
26 januar/siječanj 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.