Dostupni linkovi

Dačić: Nije pominjana stolica u UN



Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Vršcu da je pitanje stolice Kosova u UN
predimenzionirano i da nikada nije bilo pominjano ni u kakvim razgovorima Beograda i Prištine, niti je ikada postavljano kao bilo kakav uslov za dalju dinamiku evropskih integracija Srbije.

Premijer je rekao da Srbija nije spremna da o toj temi razgovara "uz put" i da je to pitanje za Srbiju neprihvatljivo postavljati u takvom obliku.

"Mi stav o Kosovu nećemo menjati. To je jedina stvar koju Kosovo ne može da dobije. Sve ostalo, najverovatnije, mogu da dobiju. Ne uz našu pomoć, ali smo mi nemoćni da ih sprečimo. U ovom pitanju ne mogu bez nas. Svako ima neki adut u svojim rukama. Priština ima EU, mi imamo UN", rekao je Dačić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je danas u Vršcu da njegova izjava o stolici Kosova u EU nije dobro protumačena i da je on po tom pitanju na sličnoj liniji kao i premijer Ivica Dačić.

"Veoma mi je važno da bude jasno da nisam rekao da je stolica Kosova u UN uslov za dobijanje datuma. Jasno je da će to pitanje nekada biti postavljeno, kada se bude razgovaralo o celokupnom rešenju pitanja Kosova, što je rekao i Dačić pre nekoliko dana", rekao je Vilhelm.
XS
SM
MD
LG