Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 01:15 CET

  Prva predsjednica Južne Koreje danas stupa na dužnost

  25.01.2013

  Pobjednica predsjedničkih izbora u Južnoj Koreji, održanih 19. decembra prošle godine, Park Geun Hje će danas na ceremoniji u Seulu zvanično stupiti na dužnost predsjednika.

  Park, kandidatkinja vladajuće konzervativne stranke Saenuri osvojila je 53 posto glasova, a njezin protivkandidat iz liberalne Ujedinjene demokratske stranke Moon Jae-in 47 posto.

  Ove izbore obilježio je najveći odaziv birača u posljednjih deset godina.

  Analitičari navode da će izbor Park poboljšati položaj žena u Južnoj Koreji, čije je društvo duboko patrijarhalno, a ta je država na ljestvici rodne ravnopravnosti najslabije rangirana razvijena država.

  Park Geun Hje je izravno u politici 14 godina, a njezini kritičari, među kojima je i Moon, tvrde da za to vrijeme nije učinila ništa bitno da pomogne ženama u politici. U kampanji je najavila usvajanje zakona koji bi obavezao stranke da istaknu 40 posto žena na izbornim listama, te finansijske pogodnosti za firme koje bi zapošljavale žene.

  Nakon preuzimanja petogodišnjeg mandata, za koji nema reizbora, Park će se odmah uhvatiti u koštac s izazovom svog sjevernog susjeda, kao i posrnulom privredom, čiji je rast pao na 2 posto godišnje, nakon prosječnih 5,5 posto u proteklih 50 godina.
  25 januar/siječanj 2013
  25 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.