Dostupni linkovi

Srbija: Ispitati ubistva novinara


Vladi Srbije i njenom prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću predat zahtev za proširenje mandata međunarodne komisije za ispitivanje ubistva novinara.

Zahtjev su predale Direktorka Centra za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) Jelena Milić i Žanka Stojanović, predstavnica porodica radnika RTS poginulih u NATO bombardovanju 1999. godine.

One su Vladi predale i spisak organizacija i pojedinaca koji su taj zahtev do sada podržali. O osnivanju komisije će se raspravljati na današnjoj sednici Vlade.

CEAS i predstavnici porodica radnika RTS prošle nedelje su pozdravili inicijativu za formiranje međunarodne komisije za ispitivanje ubistava novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i izneli stav da komisija treba da radi i na slučaju pogibije 16 radnika RTS.

"Od nadležnih za formiranje komisije očekujemo javni odgovor u vezi sa našim zahtevom", navedeno je u zahtevu.

Zahtev su do sada, između ostalih, podržali: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Žene u crnom, YUCOM, Civil Rights Defenders, Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku, Centar za razvoj civilnog društva, Inicijativa mladih za ljudska prava, Queeria centar, Medijski arhiv Ebart, Fond za otvoreno društvo i Balkanska istraživačka mreža za izveštavanje (BIRN).
XS
SM
MD
LG