Nedjelja, 29. novembar/studeni 2015, 07:59 CET

Česi u inostranstvu već biraju novog predsednika zemlje

24.01.2013
Česi sutra i u subotu odlučuju prvi put u istoriji sami u drugom krugu direktnih predsedničkih izborima o tome ko će stajati na čelu Češke narednih pet godina, od marta kada sadašnjem predsedniku Vaclavu Klausu istekne drugi, poslednji mandat.

Za češku dijasporu preko okeana, prvo u Brazilu, birališta su zbog vremenske razlike otvorena već danas predveče, dok će oko 8,4 miliona birača u zemlji na birališta izaći 25. januara popodne i 26. prepodne.

U subotu uveče Česi će već znati da li se nastavlja era Vaclava Klausa, ako za šefa države bude izabran blagi favorit ovih izbora, bivši socijaldemokratski premijer od 1998. godine do 2002, ekonomista po obrazovanju Miloš Zeman (68).

Ili su se Česi, pojedostavljeno rečeno, priklonili drugoj ličnosti koja je ostavila dubok trag u savremenoj istoriji Čške, pokojnom vodji "plišane revolucije", pokojnom predsedniku Vaclavu Havelu, prenosi Beta.

To će biti slučaj ako u predsednički zamak Hradčani pošalju svojim glasovima potomka stare nemačke plemićke porodice kneza Karela Švarcenberga (75), koji je izmedju ostalog početkom 1990-tih godina bio šef Havelove predsedničke kancelarije, a pre plišane revolucije aktivno pomagao čehoslovačkim disidentima.

Agencije za istraživanje javnog mnjenja posle fatalno pogrešnih anketa pred prvi krug izbora 11. i 12. januara, kada niko nije predvideo da će u drugi krug ući outsajder izbora knez švarcenberg, ovog puta radije nisu objavljivale istraživanja predizbornog raspoloženja birača.
24 januar/siječanj 2013
24 januar/siječanj 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika