Petak, 06. maj/svibanj 2016, 03:44 CET

  Vojska SAD otvorila borbene operacije za žene

  24.01.2013
  Američka vojska je i zvanično danas ukinula zabranu ženama da učestvuju u borbenim operacijama, objavio je odlazeći sekretar za odbranu Leon Paneta.

  "Žene su pokazale veliku hrabrost i veliku požrtvovanost na bojnom polju i van njega. One su uveliko doprinele misiji vojske i dokazale svojus posobnost da služe u sve većem broju misija", rekao je sekretar u saopštenju.

  Ova istorijska promena, na predlog Združenog generalštaba ukida pravilo iz 1994. godine kojim se zabranjuje da se ženama daju zadaci u manjim kopnenim borbenim jedinicama.

  Promena se neće dogoditi preko noći. šefovi vojnih službi moraće da donesu planove po kojima će žene moći da se kandiduju za borbene pozicije, rekao je jedan visoki vojni zvaničnik.

  Neke pozicije će možda biti otvorene već ove godine, dok će procena za druge, kao što je učestvovanje u snagama za specijalne operacije, možda trajati duže.

  Razni rodovi vojske imaju rok do januara 2016. godine da izdvoje neke pozicije za koje smatraju da treba da ostanu zatvorene za žene.
  24 januar/siječanj 2013
  24 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.