Srijeda, 01. april/travanj 2015, 06:35 CET

Vijesti

File:EU nema zahtjeva koje pominje njemački ambasador

24.01.2013
Evropski komesar za proširenje Štefan File na konferenciji za novinare u Savjetu Evrope u Strazburu rekao je da u decembarskoj agendi za Srbiju nema uslova za Srbiju koje je pominjao Njemački ambasador, javlja dopisnik RSE.

"Mi smo jasnim jezikom na prošlom Evropskom Savjetu u decembru definisali politički kalendar i  što je potrebno učiniti da bi članice EU dale poztivno mišljenje za otvaranje pregovora sa Srbijom i to je prilično jasno.Tiče se kriterijuma za članstvo i nastavka reformi i  tiče se vidljivog i održivog napretka u odnosima između Srbije i Kosova.Takođe se u nastavku navode i konretni instrumeniti i sredstva kako da se ispune te obaveze u dijalogu na visokom novou između Beograda I Prištine uz posedničku ulogu visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton".

Kako je precizirao File "U dokumentu o kojem govorim ja ne mogu naći ono o čemu govori Njemački ambasador.Ja ne komntarišem što je ambasador rekao, ja ga poštujem, ali kako je proces u toku na najvišem novou mi samo želimo biti vrlo jasni o tome što su zahjevi ".

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm izjavio je da je i članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama jedno od pitanja koje treba da se nađe "na stolu" u Briselu.

File je još  rekao da je takođe veoma jasno koje instrumente treba koristiti u dijalogu na najvišem novou."I to je proces u koji vjerujem.Proces u koji su obje strane involvirane na nivou premijera i  ja sam definitivno jedan od onih koji su veoma zadovoljni napretkom do sada ne samo postizanjem dogovora o IBM već i primjeni dogovorenog na terenu".

"Definisali mo sveobuhvatan pristup ovom problemu i sada definicija normalizacije odnosa nije definisana na kvalikovanju ovog ili onog dokumenta već je bazirana na politikama"  rekao je evropski komesar i dodao da je riječ o obezbjeđivanju da ni jedna od strana ne blokira drugu na putu ka EU tako da bi obje strane imale pristup članstvu.

"I to je naša defincija noramalizacije odnosa".A na obje strane je da definišu formu te konkretne politike uz podršku EU.
24 januar/siječanj 2013
24 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.