Četvrtak, 26. novembar/studeni 2015, 18:49 CET

Janša Hrvatsku ratifikaciju navodi kao razlog za nepodnošenje ostavke

24.01.2013
Predsjednik slovenske vlade Janez Janša smatra kako je potreba pravovremene ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU jedan od razloga zašto ne želi odstupiti nakon što je u srijedu iz njegove koalicije izašla Građanska lista (GL) koju vodi predsjednik parlamenta Gregor Virant, čime je Janšina vlada izgubila većinu u parlamentu.

Tumačeći na konferenciji za novinare razloge zašto ostavka "ne dolazi u obzir" i zašto neće tražiti glasanje o povjerenju svojoj manjinskoj vladi u parlamentu, Janša je rekao da bi pad vlade doveo do nepotrebnih prijevremenih izbora i "praznog hoda".

Pritom se ne bi mogla osigurati dvotrećinska većina za neke neophodne korake, kao što su ustavne promjene kojima treba onemogućiti sazivanje referenduma o financijskim pitanjima države.

Ista je dvotrećinska većina potrebna i za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, upozorio je Janša, dodajući da se tu većinu može osigurati samo u saradnji svih političkih stranaka u sadašnjem parlamentu.

"Stvari još nisu sasvim jasne, ali najmanje što bismo željeli mi, Europska unija i Hrvatske jest da dođe do dugotrajne političke krize s izbornom kampanjom u kojoj bi ratifikacija hrvatskog pristupnog sporazuma bila jedna od tema", rekao je Janša.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome ostaje li za Sloveniju uslov za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke, Janša je ustvrdio da je stajalište Europske unije i Slovenije isto, te da Hrvatska treba "poštovati sve ratifikovane ugovore", pa i ugovor u sukcesiji nasljednica bivše Jugoslavije. U tom pogledu, Slovenija to pitanje smatra iscrpljenim, jer je riječ o sukcesijskom pitanju, rekao je Janša.
24 januar/siječanj 2013
24 januar/siječanj 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.