Dostupni linkovi

Izbori u Izraelu: Netanjahuu i rivalima podjednak broj mandata



Poslanički izbori održani u Izraelu u utorak su završeni nerješenim rezultatom: politički blok premijera Benjamina Netanjahua i njegovi rivali - partije centra i ljevice, osvojili su po 60 mandata.

Izraelski mediji prenose da, poslije prebrojavanja 99,8 posto glasova, oba bloka imaju po 60 od 120 poslaničkih mjesta u Knesetu (skupštini)što će otežati formiranje vlade.

Analitičari navode da će Netanjahu, koji je prije tri mjeseca raspisao prijevremene izbore očekujući laku pobjedu, pokušati da formira novu vladu pošto je suparnički tabor 12 od 60 mjesta dobio od manjinskih, arapskih partija koje se obično niti pozivaju, niti žele da uđu u vladajuće koalicije.

Najveće iznenađenje na izborima je nova stranka na političkoj sceni Ješ Atid, koja osvojila znatno više mandata nego što se očekivalo.

Lider te partije Jair Lapid prije izbora je najavio da će u vladu ući samo ako se ona obaveže na radikalne ekonomske reforme i ozbiljan napor za nastavljanje mirovnih pregovora sa Palestincima, kojih nije bilo tokom Netanjahuovog četvorogodišnjeg mandata.

Obraćajući se svojim pristalicama ranije jutros, kada je vjerovao da njegov blok ima jedan mandat više od suparničkog, Netanjahu je rekao da će formirati široku koaliciju. Kazao je da će nova vlada počivati na principima među kojima su reforme i mir sa Palestincima.
XS
SM
MD
LG