Dostupni linkovi

Srbija: Tirana podstiče destabilizaciju


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izrazilo je snažan protest povodom saopštenja Vlade Albanije u vezi sa uklanjanjem spomenika u Preševu, optužujući Tiranu za podsticanje destabilizacije u susjednim zemljama.

Srbijansko ministarstvo ocijenjuje da rječnik, koji je upotrijebljen u saopštenju, direktno podstiče na dalje aktivnosti usmjerene ka destabilizaciji situacije na jugu Srbije, širem regionu i u susjednim zemljama nastanjenim albanskom manjinom.

"Kvalifikacije i optužbe protiv Vlade Srbije su ispod svakog dostojanstva i u potpunoj su suprotnosti sa uveravanjima koje je dao albanski premijer (Salji) Beriša, tokom nedavne posete ministra spoljnih poslova Srbije Ivana Mrkića Tirani, da je Albanija spremna da okrene novi list u bilateralnim odnosima dvije zemlje", navodi se u saopštenju.

Srbija očekuje od Albanije koja, kao svoj prioritet, naglašava prihvatanje evropskih vrijednosti i članstvo u EU da se zaista i ponaša u skladu sa proklamovanim prioritetima i da svojim akcijama ne doprinosi destabilizaciji situacije u susjednim zemljama , navodi se u reagovanju srbijanskog ministarstva.
XS
SM
MD
LG