Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 04:58 CET

  Evropski piloti protestuju protiv novog zakona

  22.01.2013
  Piloti i članovi posade su u utorak organizovali proteste na više evropskih aerodroma zbog planiranog zakona EU koji bi ih, kako tvrde, mogao primorati da lete preterani broj sati i ugroze bezbednost putnika.

  Učesnici protesta su vlastima uručili peticije u kojima se traži bolja zaštita od umora izazvanog letenjem. Planovi o usklađivanju zakonodavstva EU su još uvek u fazi pregovora, ali piloti kažu da strahuju da bi od njih moglo biti traženo da lete više od 12 sati bez obzira što naučnici tvrde da let duži od 10 sati znatno ugrožava bezbednost.

  "Umorni pilot je opasan pilot, a umorni član posade će ugroziti bezbednost putnika u vanrednoj situaciji. Nažalost, oni koji donose odluke u EU to još nisu shvatili", rekao je Fransoa Nardi, potpredsednik Evropskog udruženja pilota (ECA).

  Udruženje evropskih avio kompanija (EASA), međutim, uzvraća da je sadašnja preporuka Evropske agencije za avio saobraćaj i bezbednost da se leti najviše 11 sati što bi značilo da EU ima jedno od najstrožih pravila na svetu.
  22 januar/siječanj 2013
  22 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.