Ponedjeljak, 31. avgust/kolovoz 2015, 21:48 CET

Hrvatska: Pritvorena novinarka zbog neodazivanja na sudske pozive

22.01.2013
Novinarka Jasna Babić pritvorena je u utorak jer se nije odazvala na sudske pozive za raspravu na Opštinskom kaznenom sudu u slučaju privatne tužbe za uvredu i klevetu koju je protiv nje 2009. godine pokrenuo Josip Radeljak, zvan Dikan.

Prema rečima portparola suda Dražena Kevrića, odluka je donesena jer se novinarka nije odazvala pozivima na 16 rasprava. Kevrić je za Hinu izjavio kako se sud na pritvor kao "krajnju mjeru" odlučio tek pošto nekoliko puta nisu uspele "blaže mere obezbeđivanja prisutnosti tužene na raspravi".

Novinarka ima pravo žalbe, a u pritvoru može biti zadržana najviše 30 dana.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je da se novinarka Babić hitno pusti na slobodu.

"Koliko pamtimo, nijednom novinaru u Hrvatskoj nije bio određen višednevni pritvor zbog osiguranja dolaska na sudsku raspravu koja još uopšte nije ni sazvana", navodi HND u saopštenju.
22 januar/siječanj 2013
22 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.