Subota, 29. avgust/kolovoz 2015, 18:54 CET

Moon i Sorensen se zajednički oglasili povodom krize u Federaciji BIH

22.01.2013
Patrick Moon, ambasador SAD-a u BiH i Peter Sorensen, specijalni predstavnik EU u toj zemlji, uputili su zajedničku izjavu o naporima koji trebaju biti preduzeti da bi se izašlo iz „ćorsokaka“ u kojem je Vlada Federacije BiH. Obojica podsjećaju da je neophodan dijalog  kako bi domaći akteri pronašli rješenje.

Ambasador  Mun i Sorensen navode da lideri dvije strane nastavljaju sa postavljanjem nerealnih zahtjeva. Prema njihovom mišljenju, zahtjevi dva HDZ-a za smjenu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira ne doprinose izgradnji povjerenja neophodnog za postizanje pozitivnog rješenja. Istovremeno, kako ističu, nerealno je da Živko Budimir zahtijeva usvajanje određenih zakona ili stavlja veto na izbor ministara u Vladi.

Moon i Sorensen ocjenjuju da obje strane trebaju biti spremne na kompromis, te vjeruju da će građanima najbolje služiti Vlada i Parlament FBiH koji su u stanju da donose odluke kojima će riješiti ekonomske i socijalne probleme u ovom bh entitetu, a ne da pokušavaju dobiti ili zadržati vlast samo da bi osigurali pozicije za svoje istomišljenike, prijatelje ili familiju.
22 januar/siječanj 2013
22 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.