Subota, 10. oktobar/listopad 2015, 14:30 CET

Hrvatski državni vrh na obilježavanju akcije Maslenica

22.01.2013
Premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio je danas u Zadru na obilježavanju 20. godišnjice vojno-policijske akcije "Maslenica" da će njegova vlada prema susjedima voditi politiku otvorenosti i dobre volje.

Obilježavanju akcije "Maslenica" prisustvovao je politički i vojni vrh Hrvatske, kao i general Ante Gotovina, jedan od zapovjednika te akcije i počasni građanin Zadra. Hrvatski premijer ocenio je da je akcija "Maslenica" u zadarskom zaleđu bila početak kraja rata.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je, obraćajući se Gotovini, da je on "simbol pobjede u Domovinskom ratu"."Poslije svih bitaka koje ste s braniteljima izvojevali, danas mi se najviše sviđa ona golubica koju ste pustili kada su vas dočekali Zadrani", rekao je Josipović.

Josipović je dodao da Hrvatska, međutim, još nije pravedna, jer ima "repova rata i privatizacije".

Dolazak generala Ante Gotovine učesnici skupa u Zadru pozdravili su gromoglasnim pljeskom.

U izjavi novinarima Gotovina je naglasio da je ponosan na operaciju "Maslenica", jer je ona, kako je rekao, doprinijela pobjedi u ratu, ali i da se Hrvatska od 1995. razvija u miru.

U akciji "Maslenica" januara 1993. godine tokom 72 sata oslobođene su bitne strateške tačke i omogućeno da se ponovo saobraćajno povežu jug i sjever Hrvatske.
22 januar/siječanj 2013
22 januar/siječanj 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Kiseljaki
|| 0:00:00
...  
 
X
05.10.2015
RSE u suradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emitira TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda sedmog ciklusa Serijala koja govori o mladima Kiseljaka. Voditeljica i moderatorica je Remi, članica zagrebačkog benda Elemental. Producent je Mebius film iz Sarajeva.