Dostupni linkovi

Francuski oficir: Stalni napadi na civile u Sarajevu



U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, francuski oficir Unprofora je svedočio da su 1995. snage bosanskih Srba "stalno" i "nasumično" granatirale i gađale snajperima stanovništvo Sarajeva.

Svedok čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-055, izjavio je da je Vojska Republike Srpke "konstantno granatirala i snajperisala civile u Sarajevu" do 15. septembra 1995, kada je postignut sporazum o prekidu vatre.

General Mladić (69), tadašnji komandant VRS, optužen je, između ostalog, za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima.

Francuski oficir potvrdio je i da je 28. avgusta 1995. "vrlo jasno čuo minobacački plotun" koji je pogodio ulicu ispred zatvorene tržnice Markale. Kada je, desetak minuta kasnije, stigao na poprište eksplozija, kako je rekao, "poslednji leševi i komadi ljudskih tela bili su odnošeni i započelo je čišćenje ulice".

Granate koje su ispred Markala ubile 43 osobe, a ranile 75 građana, bile su, po optužnici protiv Mladića, ispaljene sa položaja VRS.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Branka Lukića, RM-055 je potvrdio da je Armija BiH u Sarajevu imala "maksimalno 150" komada teškog oružja i da su "Muslimani opstruirali" napore Unprofora da ta oruđa stavi pod nadzor u skladu sa sporazumom o zabrani artiljerije u krugu od 20 kilometara oko grada.

"Obe zaraćene strane nastojale su prikriti svoja oruđa", naglasio je bivši pripadnik Unprofora.
XS
SM
MD
LG