Dostupni linkovi

Đukanović Van Rompeju: U žiži vladavina prava



Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej je danas u Briselu crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću rekao da je od prvenstvene važnosti da Podgorica na putu u Evropsku uniju pokaže dodatne opipljive rezultate u jačanju vladavine zakona i pravosuđa, a Đukanović je odgovorio da to crnogorske vlasti u to upravo ulažu snažne napore.

Van Rompej je naglasio da Crna Gora ima jasnu evropsku budućnost i rekao da čestita crnogorskom premijeru na uspesima u protekloj godidni u primeni reformi za vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i temeljnih sloboda, što je i omogućilo da Podgorica počne pregovore o članstvu s EU.

On je dodao da je nužno da se u tom cilju dođe i do dogovora vlasti i opozicije u Crnoj Gori kako bi se sprovele ustavne promene i time omogućilo uspostavljanje nezavisnog i odgovornog pravosuđa.

Visoki zvaničnik EU je naglasio da je "početak pregovora o članstvu s Crnom Gorom takođe važan znak celom regionu da su vrata Evropske unije otvorena".

Đukanović je rekao da vlasti u Podgorici uveliko rade na daljem jačanju vladavine prava i ustavnih promena i pripremaju akcione planove za početak pregovora s EU o poglavljima 23 i 24, vezanim za vladavinu zakona, nezavisnost pravosuđa, temeljne slobode i prava.
XS
SM
MD
LG