Dostupni linkovi

Osuđen bivši francuski ministar unutrašnjih poslova



Bivši ministar unutrašnjih poslova Francuske Šarl Paskva (Charles Pasqua) osuđen je danas na dve godine zatvora, uslovno, zbog pronevere u vezi sa jednom umetničkom fondacijom.

Krivični sud u Versaju, nedaleko od Pariza, izrekao mu je i novčanu kaznu od 150.000 evra i meru od dve godine zabrane obavljanja javnih funkcija.

Još jedan bivši ministar, Andre Santini, takođe je osuđen na dve godine zatvora uslovno, na novčanu kaznu od 200.000 evra, uz meru zabrane obavljanja javnih funkcija od pet godina.

Njima se sudilo kao bivšim šefovima organizacije "Il-Sen-Žermen (Ile-Saint-Germain, SMISG) koja je trebalo da izgradi muzej u zamenu za donaciju od 192 umetničkih dela kolekcionara Žana Amona (Jean Hamon).

Muzej nije izgrađen, a novac je skrenut u druge namene uz izdavanje lažnih faktura.

Kolekcionar Žan Amon je kažnjen kaznom od dve godine zatvora, takođe uslovno, novčanom kaznom od 200.000 evra i zabranom upravljanja predućima od pet godina.

Igrom slučaja, Šarl Paskva, kome je sada 85 godina, danas nije bio u Versaju, već na drugom suđenju, u Parizu, zbog francuskog dela pronevere novca iz programa UN u Iraku "Hrana za naftu".
XS
SM
MD
LG