Srijeda, 25. novembar/studeni 2015, 17:16 CET

Jahjaga i Krasnići osudili uklanjanje spomenika

20.01.2013
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići kritikovali su u nedelju Srbiju zbog uklanjanja spomenika poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe u centru Preševa.

Jahjaga je ocenila da je uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVPBM u suprotnosti sa osnovnim ljudskim pravima.

"Uklanjanje spomenika nije u skladu sa voljom građana Preševske doline izraženom kroz institucije skupština opština, koje su legitimne i legalne strukture. To (uklanjanje spomenika) ukazuje na nedostatak spremnosti da se putem dijaloga kao dokazani demokratski mehanizam pronađe rešenje", kaže se u izjavi iz kabineta kosovske predsednice.

Predsednica Kosova pozivala je na mir i stvaranje klime poverenja kako bi se, kako je navedeno, ponovo uspostavio dijalog radi pronalaženja što prihvatljivijeg rešenja.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići je rekao da je uklanjanje spomenika dokaz da Srbija ostaje proizvođačc nestabilnosti, sukoba i nacionalne mržnje.

"Predsednik Krasnići ocenjuje da ovaj kukavički čin Beograda dokazuje još jednom da aktuelna vlast u Beogradu nije ništa promenila od logike, mentaliteta i delovanja vlasti Slobodana Miloševića", piše u izjavi dostavljenoj medijima.
20 januar/siječanj 2013
20 januar/siječanj 2013

Kalendar

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.