Petak, 06. maj/svibanj 2016, 03:44 CET

  Čelnik manjinske turske stranke u Bugarskoj izbjegao napad

  19.01.2013
  Čelnik manjinske turske stranke u Bugarskoj Ahmed Dogan izbjegao je u subotu napad, čijeg je izvršitelja uhapsila policija, izjavio je potpredsjednik stranke Lyutvi Mestan.

  Na kongresu Pokreta za prava i slobode (MRF), dok se Ahmed Dogan obraćao sa tribine delegatima, jedan 25-godišnjak, prema navodima policije, naoružan plinskim pištoljem i dva noža, pokušao je da puca na čelnika, ali bezuspješno. Njega su zatim savladali delegati, izjavili su očevici za državni radio BNR.

  Pedesetosmogodišnji Ahmed Dogan, koji je lider stranke od njenog osnivanja 1990. godine i njegova stranka učestvovali su u dva navrata u koalicionim vladama s bivšim komunistima ili lijevim centrom od 2001. do 2009. godine, ali je danas u opoziciji konzervativne vlade premijera Bojka Borissova.

  Štampa očekuje da Ahmed Dogan saopći povlačenje iz predsjedništva MRF-a u toku večeri, što je on najavio. Odluka nije vezana s pokušajem napada.

  Turska manjina u Bugarskoj, zemlji koja je bila pod otomanskom dominacijom od 1396. do 1878. godine, predstavlja oko 10 posto stanovništva.
  19 januar/siječanj 2013
  19 januar/siječanj 2013

  Kalendar

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.