Četvrtak, 03. septembar/rujan 2015, 12:53 CET

Desetine hiljada Kurda na sahrani ubijenih aktivistkinja

17.01.2013

Desetine hiljada Kurda okupilo se danas u gradu Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, na sahrani tri kurdske aktivistkinje koje su prošle sedmice ubijene u Parizu.

Aktivistkinje, među kojima je i jedan od osnivača zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) Sakine Džansiz, ubijene su u trenutku kada su turske vlasti sa zatvorenim liderom te stranke Abdulahom Odžalanom stupile u pregovore o razoružanju pobunjenika.

Gotovo 50.000 ljudi okupilo se u većinski kurdskom gradu Dijarbakiru iza tri kovčega prekrivena kurdskim zastavama na ceremonijalnom oproštaju. Ubijene žene sutra će biti kremirane u svojim rodnim gradovima.

Od kako je PKK 1984. godine počela oružanu borbu za kurdsku samoupravu, poginule su desetine hiljada ljudi. Turska, SAD i većina evropskih zemalja smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Turska je prošlog meseca saopštila da su njene bezbednosne strukture ušle sa Abdulahom Odžalanom, koji od 1999. godine služi doživotnu kaznu zatvora nedaleko od Istanbula,u pregovori kako bi PKK odložila oružje.
17 januar/siječanj 2013
17 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.