Dostupni linkovi

Preminula majka lidera poljske opozicije Kačinjskog



U bolnici u Varšavi preminula je danas majka lidera opozicione desnice Jaroslava Kačinjskog, koja je u vreme kada je on bio premijer, a njegov pokojni brat-blizanac Leh Kačinjski bio predsednik Poljske, nazivana trećom najuticajnijom osobom u Poljskoj.

Jadviga Kačinjska je preminula u 87. godini, a u bolnici je, sa kratkim odlascima kući kada joj je bilo bolje, provela više od tri godine.

U bolnici je bila i kada se dogodila avionska nesreća u kojoj su 10. aprila 2010. godine na čelu državne i vojne delegacije u Smolensku u Rusiji poginuli njen sin Leh Kačinjski i snaha Marija.

Obojica sinova su bila neizmerno vezana za majku, a Jaroslav je, kada je Leh poginuo, smislio da majci, umesto istine o pogibiji drugog sina koju ona zbog slabosti ne bi podnela, ispriča da ga nema jer se uputio na dugo putovanje brodom u Ameriku.

Kada je Leha Kačinjskog u jesen 2005. godine izabran za predsednika Poljske, njegove prve reči su bile neobične: "Pre svega želeo bih da zahvalim mami" - što je pokazalo ogroman uticaj Jadvige Kačinjske na sinove.
XS
SM
MD
LG