Srijeda, 28. januar/siječanj 2015, 05:14 CET

Vijesti

Studenti u Prištini na maršu podrške Albancima u Preševu

16.01.2013
Studenti Univerziteta u Prištini održali su danas protestni marš u znak podrške Albanicma iz Preševeske doline, nad kojima se, kako su rekli, vrši neprestalni pritisak srpskih vlasti za uklanjanje spomenika bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Parolama “Sa vama smo Istočno Kosovo”, “Ne dirajte nam heroje”, “Srbijo ne igraj se s vatrom”, organizatori su zatražili od vlasti na Kosovu i u Albaniji da se Albanci u Preševskoj dolini institucionalno podrže i da se ne dopusti da im se krše osnovna prava.

“Tražimo od instutcija Republike Kosova i Albanije da zaštite prava Albanaca koji nepravedno žive odvojeno u istočnom dijelu Kosova. Istovremeno, od Vlade Kosova tražimo da se pitanje Albanaca u Preševskoj dolini uključi u dijalog Kosova I Srbije kako bi i oni uživali ista prava kao Srbi na Kosovu”, kazao je Arben Mehmeti, jedan od organizatora protesta.

S druge strane, kosovski premijer, Hashim Thaçi je na zasijedanju vlade u srijedu obavijesio  kabinet o njegovom sastanku sa predstavnicima Preševske doline.

On je kazao da Vlada Kosova podržava rješavanje problema Preševske doline putem dijaloga, i dodao da se ne smije dopustiti da se dese incidenti koji, kako je rekao, nisu u ničijem interesu.
16 januar/siječanj 2013
16 januar/siječanj 2013

Kalendar

Posljednje vijesti