Dostupni linkovi

Francuska u četvrtak ratifikuje hrvatski pristupni ugovor s EU


Francuska će biti prva zemlja koja će u novoj 2013. godini ratifikovati hrvatski pristupni ugovor, a rasprava i glasanje na dnevnom su redu Nacionalne skupštine u četvrtak.

Raspravi i ratifikaciji u francuskom parlamentu biće prisutan i predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko, koji će se tokom dvodnevnog posjeta Parizu u srijedu i četvrtak sastati s predsjednikom Nacionalne skupštine Claudeom Bartoloneom te s predsjednikom Senata Jean-Pierreom Belom.

Francuska će biti 21. zemlja EU-a koja će ratifikoavti hrvatski ugovor, a bit će to posljednji put da francuski parlament o ulasku neke zemlje u EU odluku donosi običnom većinom jer je izmjenom francuskog ustava iz 2008. predviđeno da će se o budućim proširenjima Europske unije odlučivati ili na referendumu ili u parlamentu kvalifikovanom većinom.

Nakon Francuske hrvatski ugovor još treba da ratifikuju Belgija, Danska, Nizozemska, Velika Britanija, Njemačka i Slovenija.

Postupak je već pokrenut u svim tim zemljama osim u Sloveniji gdje je sada, osim problema Ljubljanske banke čijim rješenjem Ljubljana uvjetuje ratifikaciju, buknula i politička kriza nastala objavom izvještaja antikorupcijske komisije koje tereti i premijera Janeza Janšu.
XS
SM
MD
LG