Dostupni linkovi

Iran se nada "okvirnom dogovoru" s IAEA-om


Iran se nada da će postići "okvirni dogovor" s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) kako bi uklonio svaku sumnju u svoj sporni nuklearni program, saopštilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

"Nadamo se postizanju okvirnog dogovora na pregovorima koji će se održati s delegacijom IAEA-e", rekao je glasnogovornik ministarstva Ramin Mehmanparast na sedmičnoj pres-konferenciji.

Inspektori IAEA-e pokušat će uvjeriti Iran da potpiše dokument na temelju kojega će UN-ova agencija moći obavljati provjere ne bi li utvrdila stvarnu namjenu iranskog nuklearnog programa. Teheran je sve dosad odbijao zahtjeve agencije, ocijenivši da oni prekoračuju njegove obveze iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP).

Mehmanparast je u utorak ponovio da je Teheran voljan potpisati dokument koji će IAEA-i omogućiti da "otkloni zabrinutost", ali samo ako agencija "u cijelosti prizna nuklearna prava" Irana.

Ne direktno ali je potvrdio da će Iran u srijedu opet zabraniti inspektorima pristup u Parchin, vojni kompleks koji, prema njegovim riječima, "nema nikakve veze s nuklearnim aktivnostima" Irana.
XS
SM
MD
LG